Zoeken
  • Jeanine Pellegrom

Karaktervormende rugzakjes

“Maáaaam, ik verveel me!” zegt mijn dochter. ‘Hoe is dat mogelijk is een huis vol speelgoed?’ vraag ik me hardop af. En toch… ondanks al het speelgoed in huis en een tuin vol leuke speelplekjes hoorde ik deze zin geregeld in de lockdown weken tijdens het hoogtepunt van COVID-19.

“Er zijn kinderen in tentenkampen die niet eens speelgoed hebben!” hoor ik mezelf zeggen. Deze zin is raak, want nog niet zo lang geleden heeft dezelfde dochter hard meegeholpen met haar zussen om te zorgen dat deze kinderen wél speelgoed hadden.

Midden in de “stay home, stay safe” periode was ons huisadres een inzamelingsplek voor rugtasjes gevuld met speelgoed met als eindbestemming kamp Moria in Lesbos. Een actie georganiseerd door Stichting Because we carry.

Een inzamelingsactie die alle verwachtingen overtrof en ons bergen werk gaf. In twee dagen tijd werden er maar liefst 236 rugzakjes met speelgoed gebracht bij ons thuis!

Voordat deze rugzakjes verzonden konden worden moesten ze stuk voor stuk worden gecontroleerd. Niet al het speelgoed was toegestaan; bellenblazen, knuffels en stoepkrijt konden bijvoorbeeld niet mee. Ook was er een limiet gesteld van 5 speeltjes zodat alle kinderen evenveel zouden krijgen. Een flinke klus om thuis al die rugzakjes na te gaan! Gelukkig kreeg ik hulp van onze eigen dochters en hulp van buitenaf.


Wist je dat er zo’n 5 rugtasjes in een vuilniszak passen? Dat er dus ongeveer 47 volle vuilniszakken bij ons lagen te wachten op transport?

Niet alleen ons huis lag vol rugzakjes, ook andere huizen in Nederland waren overspoelt. Het streefgetal van 8000 rugtasjes voor kinderen in Moria is ruim overstegen. Maar liefst 47.000 rugtasjes zijn er in heel Nederland opgehaald!

24.000 zijn er verzonden naar Moria, zodat ze daar de komende tijd ook een voorraad hebben, 1500 gaan naar kampen in Athene. 8000 worden verzonden naar kampen in Irak, 8000 gaan naar Roemenie en de overgebleven rugtassen worden verdeeld onder de allerarmste kinderen in Nederland.

Een geslaagde actie die zijn sporen achtergelaten heeft in huize Pellegrom. De meiden hebben een kijkje kunnen nemen in het leven van kinderen die het veeeeeel minder goed hebben dan zijzelf en ik kreeg een lesje karaktervorming. Want naast het feit dat de meiden een aantal weken thuis waren en thuisonderwijs kregen, wat al een karaktervorming op zichzelf is (all the moms say “AMEN”), kregen wij een overweldigende respons van 236 rugtasjes te verwerken gedurende twee inzamelingsdagen. Tijdens de eerste inzamelingsdag zaten de meiden te juichen van opwinding achter het raam toen de vuilniszakken vol rugzakjes werden gebracht. Aan het einde van dag twee zat ik te lachen van wanhoop bij nog meer vuilniszakken die werden gebracht, dit werd een grotere logistieke uitdaging dan ik bij voorbaat had ingeschat. Maar er was hoop aan de horizon, zoals Tauren Wells dat zingt in zijn nummer: 'When we pray.' Want op dit moment zijn de rugzakjes op weg naar bestemming en kan ik niet wachten tot ik foto's zie van lachende, blije kindjes met een rugzakje op hun rug!131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven